Home - Tien fatale CV-fouten
Tien fatale CV-fouten

Tien fatale cv-fouten
Gepubliceerd op zondag 24 september 2006
Bron: planet.nl

Boekenkasten zijn er over volgeschreven, hele volksstammen zijn er voor op cursus gegaan, maar solliciteren blijft voor veel mensen nog steeds een moeilijke klus. Management Recruiters International, naar eigen zeggen 's werelds grootste recruiter, zette de tien meest gemaakte sollicitatieblunders op een rij.
1: Fouten in de spelling en grammatica van je cv zijn killing. Ze tonen aan dat je óf dom óf slordig of allebei tegelijk bent. Schrijf dus nooit dat je 'acuraat' bent als je niet weet hoe je dat woord schrijft.

2: Een overkill aan informatie. Een brief langer dan anderhalf A4-tje is echt te lang. Beperk je brief daarom tot het uitleggen van je motivatie en waarom jij de beste kandidaat bent. Details over je opleiding en werkervaring kun je in je cv kwijt. Dat mag dan wel wat langer zijn, maar meer dan drie kantjes is belachelijk. Recruiters zitten ook krap in hun tijd.

3: Vage omschrijvingen. Dat je leiding hebt gegeven aan dertig man zegt een recruiter niet zoveel, zeker niet als hij je vorige werkgever niet kent. Wat je wel kunt doen is zeggen dat je leiding hebt gegeven aan de afdeling marketing waarmee je de omzet in vier jaar tijd met dertig procent hebt laten stijgen. Je geeft dan precies aan hoe succesvol je bent geweest.

4: Kopieerwerk. Dankzij alle sollicitatie- en vacaturesites, die allemaal barstensvol met dit soort tips staan, bestaat het gevaar dat sollicitatiebrieven en cv's steeds meer op elkaar gaan lijken. Wijk af en wees origineel.

5: Gekleurd papier gebruiken. Een per traditionele post verstuurde sollicitatiebrief hoort uitsluitend op wit papier geschreven of geprint te zijn. Gekleurd papier doet het namelijk slecht onder de kopieermachine. En voor degenen die veel online solliciteren: hou alsjeblieft op met het versturen van icoontjes en achtergrondjes in je mail. Veel ontvangers hebben er een bloedhekel aan. Solliciteren is een serieuze aangelegenheid en daar passen geen knipperende, flikkerende emoticons bij.

6: Vermijd clichés en buzzwords. Al die mensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, blablabla. Opnieuw: Wees origineel!

7: Vermoeiende details zijn te vermijden. Als je al heel wat jaren werkervaring hebt, hoef je echt die vakantiebaantjes niet meer op je cv te melden, tenzij ze relevant zijn voor de baan die je ambieert.

8: Onduidelijkheid over de vraag of je een man of een vrouw bent. Zeker als je een bijvoorbeeld een Aziatische naam hebt, is het voor werkgevers uit je brief niet altijd op te maken of je man of vrouw bent. Maar ook een naam als Yannick, Robin of Willy kan voor verwarring zorgen. Zet dus bij de afzender 'dhr' of 'dra', dat laatste uiteraard alleen als je afgestudeerd en vrouw bent.

9: Liegen. Komt de leugen uit, en steeds meer werkgevers checken wat je in je brief schrijft, dan kan ontslag op staande voet volgen.

10: Onduidelijkheid over je doelen en motieven. Laat blijken, liefst in originele bewoordingen, waarom je solliciteert en wat je bij deze organisatie en in je carrière hoopt te bereiken


Terug naar nieuwspagina