Home - Werkgever mag geheime camera gebruiken
Werkgever mag geheime camera gebruiken

Bron: www.nuzakelijk.nl.

AMSTERDAM - Een werkgever die zijn personeel controleerde met behulp van een geheime camera, heeft een werknemer terecht ontslagen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep onlangs uitgesproken in een zaak over een buschauffeur van de RET.

De bestuurder werkte sinds 1985 bij het Rotterdamse openbaar-vervoerbedrijf, waaronder op het zogenoemde nachtnet.

Naar aanleiding van twee klachten in 2002 dat een bestuurder van een nachtbus na betaling geen kaartjes had afgegeven, is een dienstmededeling voor de chauffeurs uitgegaan, waarin is gewezen op de voorschriften.

Camera’s
Na ontvangst van vier vergelijkbare klachten in 2004 zijn vervolgens in opdracht van de RET onopvallende camera’s en digitale opnameapparatuur in de nachtbussen geplaatst.  De betreffende buschauffeur is tijdens één nacht geobserveerd.

Omdat ‘onregelmatigheden’ hadden plaatsgevonden bij de verkoop van kaartjes, is de buschauffeur bij wijze van disciplinaire straf ontslagen.

Rechter
Toen de werknemer hiertegen in beroep ging bij de rechtbank, kreeg hij in eerste instantie gelijk. De rechter vond dat de inzet van camera’s niet had gemogen omdat er geen concrete aanwijzingen waren van betrokkenheid van alle nachtbuschauffeurs bij onregelmatigheden.

Ook is cameratoezicht slechts onder voorwaarden toegestaan en voldeed de RET daar niet aan. Verder vond de rechtbank dat er ook wel andere middelen ter observatie hadden kunnen worden ingezet.

Toch toegestaan
Maar de buschauffeur had pech. De RET ging in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep en kreeg uiteindelijk gelijk. De Raad is namelijk van mening dat het gebruik van de camera’s niet in strijd is geweest met de regels. Er waren concrete aanwijzingen dat de nachtbuschauffeurs met regelmaat strafbare handelingen pleegden.

Bovendien was de inzet van camera-observatie een geschikt middel was om de frauderende nachtbuschauffeurs te betrappen en waren er geen (even geschikte maar) minder ingrijpende middelen.

Terecht ontslag

De RET heeft de onregelmatigheden bij de verkoop van nachtnetkaartjes dus voldoende en op een juiste manier kunnen bewijzen en de chauffeur terecht ontslagen.